Radiosjeck.com
Home
Philips BX360 A-01
Deze radio heb ik overgenomen van een collega. De toestand was niet om over naar huis te schrijven. Het doek was erg vuil en met potlood beschreven. De achterplaat is over de hele breedte gebroken op de kromming van de kast. Verder ontbrak de aanwijsnaald en was de snaar geheel verdwenen. Het houtwerk had erg te lijden van krassen en miste op veel plaatsen hoeken van de verf. Van binnen was het chassis voorzien van de gebruikelijke stof en nicotinelaag en verder mist de MF buis ECH4 zijn topaansluiting en is de voet van de LFdetector/versterkerbuis EBL1 ingescheurd. Alles bij elkaar had deze radio wel wat liefde nodig.

Gelukkig is het een simpele radio welke geheel in losse onderdelen uit elkaar te halen is. Van een "kast" is eigenlijk nauwelijks sprake. Twee met hoekijzers op de frontplank bevestigde afgeronde zijplankjes met een geperst kartonnen achter- en onderplaat. Het mocht in die tijd niet veel kosten.

Nadat het geheel ontdaan was van buizen, knoppen, luidspreker en de voorplaat van de zenderschaal heb ik het houtwerk, bestaande uit niet meer dan twee latjes aan de boven en onderzijde, van de frontplank verwijderd.

Hierna werd het lastiger. Het doek was erg smerig en beschreven en moest gereinigd worden. Ik heb het stukje bij beetje losgetrokken van de plank. Dit dient erg voorzichtig te gebeuren om inscheuren van het doek te voorkomen. Gelukkig was de lijm niet van zodanige kwaliteit dat het doek niet los wilde laten, maar toch.

De knoppen heb ik een uurtje laten weken in een industriele ontvetter. Al het in de groeven verzamelde vuil laat hierdoor los zodat het daarna met een tandenborstel verwijderd kan worden. Hierna heb ik ze gepoetst met koperpoets waardoor ze weer mooi gaan glimmen. Commandant 4 is hiervoor ook geschikt of eigenlijk alle poetsmiddelen met een licht polijstende werking. Hierna een laagje blanke was erop, uitpoetsen, en ze zijn weer als nieuw.

Het doek ligt inmiddels te weken in een lauw sopje met gewoon wat wasmiddel. Dit heb ik een uurtje zo gelaten en daarna met een spons voorzichtig de potloodbeschrijving weggepoetst. Denk erom dat het water niet te heet is want anders krimpt het doek en is het niet meer mooi over de plank te spannen.
Volgende>
< Vorige