Radiosjeck.com
Home
<Vorige
Buizentester
Soms heb je dat wel eens. Je wilt iets heel graag bezitten zonder dat je het jezelf beseft dat je datgene eigenlijk al hebt. In mijn geval betreft het hier een buizentester. Deze dingen zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Dat heeft mij er dan ook altijd van weerhouden er een aan te schaffen. Toch heb ik regelmatig behoefte aan aan zo'n ding. En dan gewoon om te kunnen controleren of er geen sluiting in de buis zit of hoe het staat met de steilheid van de buis. Een beetje buizentester van welleer test natuurlijk meer dan dat, maar met simpele middelen is er echt wel iets te fabriceren waarbij je al een hoop te weten komt over de toestand van een verdachte lamp.

Voor het meten van de steilheid van een eenvoudige radiobuis zijn er kortweg maar drie dingen noodzakelijk. Een gloeispanning, een plaatspanning en een biasspanning. Stop dat alles in een behuizing, maak deze paramaters variabel, zorg ervoor dat er makkelijk meerdere typen buizen op kunnen worden aangesloten en zie daar: een buizentester, in zijn eenvoudigste vorm, is geboren.

Normaal heeft zo'n tester een grote verscheidenheid aan buisvoeten voor de diverse typen die erop kunnen worden getest. Die heb ik allemaal niet, dus hier moest wat anders voor komen. De oplossing lag in aansluitdraden, welke tussen de bron en de daarop aan te sluiten pen van de lamp dienen te worden aangesloten. Op deze manier is een groot scala aan buizen van de nodige spanningen te voorzien zonder dat daar allerlei voeten voor aanwezig dienen te zijn. Een brug met een klem voor de buis zijn voldoende.

Meten is weten, als je weet wat je meet, dus meters zijn nodig. De linker heeft een dubbelfunctie. In de ene stand stel je hierop de gloeispanning in, en in de ander meet je de stuur of roosterspanning. Beide worden opgewekt door twee regelbare gestabiliseerde voedingen, gebaseerd op een LM317. Voor de voeding van de gloeidraad is hier nog 2955 powertor bij opgenoemen om gloeistromen van meer dan 1A aan te kunnen. Deze tor kan tot 5A leveren, knappe buis die zoveel nodig denkt te hebben. De rechter meter heeft een schaal van 0 tot 100 mA en meet de stroom door de buis. De plaatspanning wordt geleverd door een regelbare voeding gebaseerd op een mosfet 2SK1082 welke regelbaar is van 0 tot 300V. De in te stellen waardes voor de testopstelling haal ik uit een buizenvademecuum.
De tester, met links de meter voor de bias/gloeispanning, en rechts de meter voor de buisstroom
Het meten van de plaatspanning doe ik met een externe uitkoppeling en een multimeter.
Verder is de tester voorzien van een ontlaadknop om de voedingscondensator te onladen. Dat is wel handig om een optater te voorkomen bij het aansluiten van een buis.
De te testen buis in zijn klem. De linker en rechter klemmen zijn voor respectievelijk een eventuele kathodeweerstand en een gridweerstand. Deze zijn met een schakelaar al dan niet voor te schakelen.
Volgende>