homepage061004.gif
Radiosjeck.com
Home
<Vorige

Soms weet je wat je wilt maken, waarna je de middelen gaat zoeken waarmee je dat wilt (of kunt) gaan doen. Soms echter loop je tegen middelen aan waarvan je denkt: daar kan ik wat van maken!
Deze introductie zou nergens op slaan als het laatste in deze niet het geval zou zijn. Bij het ontmantelen van een oud nogal lomp power supply bleef ik zitten met een frame. Deze stond op het punt de metaalbak als laatste rustplaats te ontmoeten, toen het mij opviel dat op zijn kant geplaatst dit frame een prima basis vormt voor een hoog model radio. En laat dat nu net de vorm zijn welke mij zo charmeert.

Volgende stap was het vinden van een schema welke niet al te veel hoofdbrekers op zou leveren. Eentje waarvan de onderdelen dan wel al in mijn bezit waren, of eenvoudig te fabriceren moesten zijn. Deze vond ik in onderstaande schakeling:
Wij zien hier een bijzonder simpel rechtuitontvangertje met terugkoppeling en een middenfrequentspoel welke met je linkerpink nog wel te wikkelen is. Ik heb gekozen voor de middenfrequentvariant omdat radio 5 nostalgia het altijd zo lekker doet op die lampekasten, en verschillende bandkeuzen mij iets te ambitieus was. Wel moest het geheel met verlichte afstemschaal uitgevoerd worden, en voldoende gevoelig en selectief zijn om meerdere sterke zenders goed weer te geven. Erg veel selectiviteit is uit het schema niet te halen, toch valt het eindresultaat mij absoluut niet tegen. De gevoeligheid heb ik met een kleine BF198 antennevoorversterker wat opgekrikt.........jajajaa, ik weet wel dat dit valsspelen is, maar dit is mijn eerste buizenradio. Een beetje krediet mag wel......
Lampenradio
Volgende>